Turistike dhe Kulturore


Kalaja në qytetin e Tiranës është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e Tiranës, në qarkun e Tiranës, Shqipëri. Ky monument është i miratuar me numër "1886 më 10.06.1973".


Duke filluar nga karroca pranë portës së kalasëKulturë në çdo kënd të Kalasë së TiranësNë çdo hap që hedhim përgjatë murit të Kalasë së Tiranës shohim pjesëza historie, topi i vjetër, portat e kalasë, në brendësi gjenden mozaiku, pusi, etj... 

Me njësi shërbimi varg njëri pas tjetrit në të dy anët e pedonales, kjo hapësirë ku ndërthuret e vjetra me modernen, si mjedis kulinarie dhe artizanati është kthyer në një zë të fuqishëm në promovimin e trashëgimisë kulturore dhe materiale.

E ndërtuar në afërsi të kalasë së vjetër të Justinianit, një nga mbetjet e pakta arkeologjike, ende e pranishme në zemër të kryeqytetit shqiptar, Kalaja është në pronësi të familjes Toptani, një nga familjet më të pasura në Shqipëri dhe zonën ballkanike, me origjinë nga qyteti i bukur i Krujës, e cila u zhvendos në Tiranë në shekullin e shtatëmbëdhjetë. Disa anëtarë të familjes Toptani, gjatë viteve të sundimit osman, u urdhëruan nga Perandoria për të qeverisur territoret e atëhershme otomane në tokën shqiptare.

Por, një nga anëtarët më të njohur të bërthamës familjare, poetit, artistit dhe aktivistit Murat Toptani, të cilit i është kushtuar rruga e bukur e këmbësorëve të Tiranës, ku gjendet Kalaja, ka luajtur një rol themelor në radhët e lëvizjes kombëtare të ringjalljes shqiptare kundër Perandorisë Osmane, e cila në vitin 1912 në Vlorë çoi në pavarësinë e Shqipërisë nga ajo perandori, pas rreth pesëqind viteve nën sundimin e saj.


RRETH NESH  HAPËSIRAT BASHKËPUNUESE KONTAKT 

Çfarë do të gjeni në Kalanë e Tiranës
Reklamoni Biznesin Tuaj


Na kontaktoni nëpërmjet telefonit, emailit, formës së kontaktit apo rrjeteve sociale!


Kontakto Tani